Útravalók a service design alkalmazásához
Ahogy már a kezdetekben is kiderült az első LSD képzési napon, mindahányan vagyunk, roppant mód különbözünk egymástól! Más-más területeken szerzett tapasztalatokat hoztunk magunkkal a bőröndünkben, de mindenkit izgatottá tett a kérdés, hogy hogyan alkalmazhatjuk majd az élménytervezés művészetét a saját világunkban.
Mára kétségkívül bebizonyosodott, amit már a legelső szeptemberi napon is érezhettünk a levegőben; hogy a különbözőségeink ellenére, vagy épp azoknak köszönhetően a közös szenvedély ereje meglepően hamar egy közösséggé formált minket, ahol jóban-rosszban támogatjuk, motiváljuk egymást, és már egymás lépteit is távolról megismerjük.

Ebben a hangulatban, már temérdek tárgyi és gyakorlati tudással a zsebünkben — ami szerencsére egy végtelenségig pakolható zsebnek bizonyul — érkeztünk meg a jeles kilencedik alkalomra, hogy körüljárjuk a kezdetekben is felmerült nagy kérdést :


A nap elején bevezetőként ránéztünk arra, hogy milyen területeken jelenhet meg leginkább a service design. Majd egyszeriben egy nem mindennapi mini konferencián érezhettük magunkat.

A helyszín ugyanaz; a festői, inspiráló, kovácsoltvas korlátaival díszített gangos ház tágas lakásirodája.
A csillogó szempárok létszáma viszont nőtt a meghívott vendégekével, akik szemüvegeiken keresztül bepillantást engedtek nekünk a service design saját életükben betöltött szerepére.

Első körben nagyvállalati transzformációs vezetőként megélt tapasztalatokkal ismerkedhettünk meg. Hallhattunk beszámolót arról, hogy mennyire fontos az ügyfeleket megismerni emberként, hogy valóban lássuk, mi az az érzelmi többlet, amit szolgáltatóként adni tudunk számukra.

- Szinyei-Ihász Marietta

Ezzel együtt az is kulcsfontosságú, hogy minden munkavállaló tudja, hogy mi az az érték, amit az ügyfél felé teremt! Ennek köszönhetően nem csupán az ügyfél lesz elégedettebb és boldogabb, de könnyebb lesz a cégen belül szorgoskodó embereknek is elvégezni a munkájukat.

- Szinyei-Ihász Marietta

Következő beszélgetésre megrendelői szemmel láthattunk rá, ahol előkerült felismerésként:


- Baló Tamás, Spomoco

Hisz így a valós hiányérzetükre és igényükre tudunk hatékonyan reagálni.

Valamint megtudtuk, hogy mekkora segítség volt megrendelőként a service design felülről nézéshez, hogy a folyamatok minden állapotában részt lehetett venni a szakértői csapattal, és mekkora biztonságot adott, hogy hozzáértő kezek, fejek végzik el azokat a feladatokat is, amikhez cégtulajdonosként nem lenne affinitás.

- Baló Tamás, Spomoco

Ebédszünet után az LSD#1 résztvevőitől hallhattunk élménybeszámolót a képzés közben és azóta szerzett tapasztalataikkal fűszerezve.

Jó érzés volt megbizonyosodni róla, hogy folyton folyvást megerősödik bennük, hogy ezt keresték! Legyen szó akár arról, hogy nagyvállalati környezetbe sikerült bevarázsolni a szemléletmódot, vagy arról, hogy freelancer tanácsadóként miként lehet még jobban segíti az emberek életét.

Könnyű volt azonosulni azokkal a motivációkkal, miszerint hajtja Őket, hogy mindenkit meg akarnak ismerni, hallgatni, vagy épp az a tudat, hogy ezzel a módszerrel segíthetünk átadni valamit, amivel mások a saját életükben tudnak gazdálkodni, és jobbá tenni azt! 
Ült körünkben a karosszéken design vezető, és mesélt a türelem erejéről magával és a szervezettel kapcsolatban. A kitartásról, és hogy megtanuljuk kezelni, ha nem egyik percről a másikra működik valami.
Ezen kívül többek között még egy receptet is kaptunk a pazar service designer léthez:

- Gaál Norbert, MKB FintechLab

Méltó zárásként pedig service design tanácsadó cég társalapítói tiszteltek meg minket.
Kiemelték, hogy fontos kimenni terepre és megérteni, hogy igazából mi történik, nem elég csak elhinni valamit! Hisz az egyik leglényegesebb, hogy ami asztal mellett izgalmasnak tűnt, hogyan fog az életben vizsgázni.

Teszteljünk és ha megpróbáltunk egy irányt, és nem működik, ne féljünk újratervezni! Véletlenül se menjünk el egy folyamat végére, miközben tudjuk, hogy nem működik!

- Turi Tamás, Beyond Partners

És egy plusz csavar:
- Havasi Zoltán, Beyond Partners

Élmény volt a nap végére ismét megbizonyosodni arról, hogy akár a hibázás és újratervezés, vagy éppen az empátia mennyire kulcsfontosságú alkotóelemei az élménytervezés művészetének.

Majd elmerülni a service design sokszínűségében, és meglátni, hogy legyen szó hivatásról, magánéletről, a módszer személyre szabottságának lehetőségében rejlik az egyik legnagyobb szépsége!


Sitku Bernadett
Dec 17, 2019
wanna dig deeper?
Subscribe to our newsletter