Amikor útnak indul a Service Design(er)
Milyen érzés az, amikor egy teljesen normálisan felöltözött idegen ember odalép hozzád az utcán? Megijedsz? Az első gondolatod, hogy ártani akar?

Történt velem egyszer egy szupermarketben, hogy nem volt nálam se telefon, se karóra, és odaléptem egy a hűtőpultnál nézelődő lányhoz, hogy megkérdezzem, mennyi az idő. Elég furán nézett. Rögtön utána meglepődött és elszégyellte magát az első reakciója miatt. El is agonizáltunk röviden a joghurtok előtt azon, hogy mennyire elidegenedtünk egymástól mi emberek, ha ez az első reakciónk, amikor valaki odafordul hozzánk egy szimpla kérdéssel.
Hasonló kihívásokkal kellett megküzdenünk, amikor LSD képzésünk 8. alkalmán megérkeztünk a tesztelés fortélyainak elsajátításához, ahol nem más volt a feladatunk, mint egy általunk létrehozott prototípust tesztelni az utca emberével.


De mit is mutattunk meg nekik?

A képzésen egy mindenki által jól ismert problémát kaptunk briefnek:

A fontos dokumentumainkat, iratainkat sokan hajlamosak vagyunk elveszíteni. Erre a problémára akarunk megoldást nyújtani egy új termékkel (szolgáltatással).

Csapatokra bomlottunk és minden csapat más-más célcsoport számára készített megoldást, hogy kellőképpen sokszínű paletta álljon rendelkezésre ugyanarra a kihívásra.

Háromfős csapatunk a hedonista személyiségtípust kapta (sokat netezik, a gyors és egyszerű online megoldásokra és persze örömök, sikerélmények maximalizálására hajt), akinek egy applikációt álmodtunk meg az alábbi tulajdonságokkal:

PROTOTÍPUSUNK tulajdonságai
Képernyőfotók az egy óra alatt létrehozott prototípusunkról

OKÉ, szerintünk ez tuti működik! De mit szól ehhez az utca embere?

A TESZTELÉS ELŐTT:


Miért készítenénk egy újabb haszontalan terméket, ha tervezhetünk valami olyat, ami tényleg elnyeri a leendő fogyasztó tetszését? Komfortzónánkból még inkább kilépve elindultunk, hogy találkozzunk a valós fogyasztóinkkal.


Fegyverzetünk elemei:


AKKOR MOST TALÁLKOZZON A MEGISMERT VALÓSÁG ÉS AZ ARRA ADOTT VÁLASZUNK!


Mindenkinek ismerős az az érzés, amikor az őszi időben picit már hűvösebben fúj a szél és a csak arra vágyunk, hogy eljussunk A-ból B-be. Mondjuk ki, az időjárás nem volt a legkedvezőbb az utcán történő beszélgetéshez, de minket ez sem állított meg.

Elstartoltunk az irodából, és kilépve az utcára az egyik LSD-s csapat után a másikba botlottunk.

MI TÖRTÉNT VELÜNK AZ UTCÁN?


“Szia! Egy képzésre járok, ahol most az a feladatom, hogy egy új terméket, aminek az alapjai készültek el, megmutassam néhány olyan embernek, aki akár a jövőben használná. Nagyon kíváncsiak vagyunk a te véleményedre, van pár perced, hogy elmond róla a véleményed?”

Te mit válaszolnál? A mi tapasztalatunk elég vegyes volt, de többnyire az első zavart pillantások után nemcsak néhány percet kaptunk, de egy csomó építő jellegű visszajelzést is, amikből fejben még több kisebb terméket építettünk. És ez a kincs. Valós emberek igazi visszajelzései.


Hús-vér emberek véleménye a csapatok által készített prototípusokról

MIRE JUTOTTUNK A TESZTALANYOK VÁLASZAI ALAPJÁN

TESZTELÉS UTÁN

Hatalmas zsibongásra érkeztünk meg az irodába, ahova a legtöbb csapat már visszatért a tesztelésről. Nagyon jó érzés volt látni az arcokon, hogy mennyire feltöltött mindenkit az, hogy a meet iroda falai között tanultakat végre kivihettük a valóságba, és valódi visszajelzéseket kaptunk az ötleteinkről.

“Innentől rohadtul fog zavarni, ha nem mutatjuk meg legalább az első embernek az utcán, hogy működik-e egy ötlet.” Katinka

“A garázsprojekt ne maradjon a garázsban, hanem jusson el az első sarokig és derüljön ki, hogy működik-e?!” Eszti


Számomra a service design szépsége abban rejlik, hogy olyan dolgokat hozunk létre, amelyek valódi problémákra adnak valódi megoldást. Mindezt pedig a kutatási téma körüljárása után a prototípusok tesztelésével érjük el.

A közös beszélgetés során egyhangúan arra jutottunk, hogy ez volt a legizgalmasabb nap a képzés során. Természetesen ezt csak úgy jelenthetjük ki, hogy előtte magunkba szívtuk a service design elméletét és így magabiztosan és rengeteg gondolattal indultunk útnak.

TAKE AWAY, azaz mit vihetsz magaddal mindebből:


TESZTELNI, ÚJRATERVEZNI, TESZTELNI… finomhangolás a maximumon.


nem viccelünk, tényleg megéri

+1
A service design módszertanról temérdek könyv és cikk áll rendelkezésünkre, de nagyon nehéz mások tapasztalatai által fejlődni ezen a téren. Ahogy ez a beszámoló is inkább elméleti segítséget nyújt, azt javaslom, hogy próbáljátok ki ti magatok, hogy milyen egy prototípust tesztelni. Menjetek ki az utcára, ültessétek le egy fél órára az ismerősöket, mert ez fog a legtöbbet segíteni abban, hogy számotokra is kiderüljön mekkora értéke van a design gondolkodásnak.

Nov 29, 2019
wanna dig deeper?
Subscribe to our newsletter