meet patterns #1 - felnőtté válás
A meet patterns-sorozatban olyan témákról írunk, amikkel az üzleti kihívások megoldása során, a "terepen" (emberekkel beszélgetve) találkoztunk. 
Az igazán emberi, valós történetekhez, az érzések, motivációk, félelmek feltérképezéséhez és megértéséhez a beszélgetések (interjúk) során mindig távolabbról, az adott témát körülvevő kontextus 
felől közelítünk. Ez nem csak abban segít, hogy a felhasználói valósághoz a maga komplexitásában kerüljünk közelebb, de sokszor projekteken átívelő mintázatokat is meglátunk.
A meet patternsben ezekből a beszélgetésekből mazsolázunk. A konkrét idézetek mellett olyan témákról írunk, amik számunkra különösen izgalmasak, gondolatébresztők, és amikről sokat beszélgetünk.

Az elmúlt hetekben több különböző valóságba láthattunk-érezhettünk bele, többek között

----------

a felnőtté válás

Bár célzottan nem kutatjuk épp, projekteken átívelően sokat tudtunk meg arról, mi minden jelenthet felnőtté válást - kortól függetlenül. A szülőkről, a tanult hagyományokról való leválás, a kiszolgáltatottság helyzetéből való kilépés gyakorlatilag bármilyen élethelyzetben megjelenhet: találkoztunk vele az első “komoly munkahely” megszerzése, az első saját autó megvásárlása, de akár az étkezés vagy a hétköznapi bevásárlás kapcsán is.
Katalin
Nekem a szüleim hagyományos kajákat ettek, krumplifőzelék meg nem tudom. Tehát serdültem, meg elkezdtem ha nem is hízni, de nőiesedni és ez zavart, meg szerintem lázadás is volt, hogy nehogy már azt egyem, amit a szüleim.
"egészséges" étel
"tudatos" étkezés
Detti
Jó néha felnőtteset játszani, akkor is ha nem azok vagyunk.
felnőttség
vásárlási szokások
Noémi
Nekem ez így wow, mikor beszéltek róla az elején. És az én kis ügyeimből, ami fontos de nem világmegváltó, belecsöppentem a felnőttek világába, nekem inspiráló ezért dolgozni. Bármilyen nehéz is, erre büszke tudok lenni.
belső motiváció
munkahely: értékek
munkavállalói élmény
Levente
Kihozta a maximumot az autókereskedőkből, amit el tudtam képzelni, korrektnek tűnt. Nem volt averzióm autókereskedőkkel, mert amikor ilyen szitukban voltam, akkor apukám is mindig ott volt. Ez volt az első, hogy egyedül mentem. Próbáltam megtalálni magam, hogy én hogy vagyok ebben a szituban. Csomó ponton máshogy csináltam, mint az apukám. Próbáltam a bizalmát feltolni, és nyíltan rácsodálkozva kérdezni, amire meg azt gondoltam, hogy apukám morcosabb lett volna, de maradtam a kérdező szerepben, mert tudtam, hogy a végén úgyis én döntök, nem is kell megindokolni.
alkudozás
felnövés
autókölcsönzés
Ábel
Mintha belénk lett volna nevelve, hogy nem jó valakinek az adósa lenni. Ha ajándékozunk, akkor sem lehet túl nagy, túl kicsit. Ha valakitől szívességet kérünk, az sincsen ingyen, akkor sem ha a másik nem mondja ki. Ha szívességet kérek vagy kapok, akkor ezért tartozom. Ez nagyon mélyen bennem él, de próbálom átfordítani, mert ez nem igaz, ez egy belső hazugság.
legacy
hitelfelvétel
Adrienn
Evolúció van abban, hogy mit is jelent az egészséges életmód. Otthon náluk az volt a “tradíció”, hogy tehetetlenek vagyunk abban, hogy mi történik a testünkkel. Én már mást képviselek, a kezembe vettem az irányítást.
változások az étkezésben
"tudatos" étkezés

A felnőtté válás nehéz időszak, és sokszor csak "fiatalok" esetében foglalkozunk vele - bár már itt is felmerül a kérdés, ki számít fiatalnak, hol és mi alapján húzzuk meg a határt. Sok szolgáltató hajlamos mindenkit egységesen vagy szociodemográfiai csoportokra bontva (például a születési éve alapján) kezelni és ilyenkor a szolgáltató nincs is tisztában azzal, hogy a felhasználóinak, vásárlóinak, ügyfeleinek egy része az interakcióik során a felnőtté válás sokrétű nehézségein megy keresztül. 
Azzal, hogy szolgáltatóként figyelembe vesszük a hozzánk kapcsolódó emberek aktuális helyzetét, lelkiállapotát - ebben az esetben a bizonytalanságot, küzdelmet, és egyáltalán ennek az időszaknak a változékonyságát -, jobban beazonosíthatjuk a potenciális konfliktusforrásokat, súrlódási pontokat, és ezekkel tudatosan tervezve olyan élményt nyújthatunk, amiben egyik fél sem frusztrálódik fölöslegesen. 
Az itt szereplő idézetek szószerinti leiratok, de mivel a beszélgetéseket mindig anonimizáljuk, interjúalanyaink neveit mindenhol megváltoztattuk és minden olyan kijelentést, amitől beazonosítható, ki beszélt, kivettünk az idézetből. 
Nov 14, 2022
wanna dig deeper?
Subscribe to our newsletter