meet patterns #3 - tudatosság
A meet patterns-sorozatban olyan témákról írunk, amikkel az üzleti kihívások megoldása során, a "terepen" (emberekkel beszélgetve) találkoztunk. 
Az igazán emberi, valós történetekhez, az érzések, motivációk, félelmek feltérképezéséhez és megértéséhez a beszélgetések (interjúk) során mindig távolabbról, az adott témát körülvevő kontextus felől közelítünk. Ez nem csak abban segít, hogy a felhasználói valósághoz a maga komplexitásában kerüljünk közelebb, de sokszor projekteken átívelő mintázatokat is meglátunk.

A meet patternsben ezekből a beszélgetésekből mazsolázunk. 
A konkrét idézetek mellett olyan témákról írunk, amik számunkra különösen izgalmasak, gondolatébresztők, és amikről sokat beszélgetünk.

Az elmúlt hetekben több különböző valóságba láthattunk-érezhettünk bele, többek között

----------

tudatosság, előre tervezés, elhatározás

A tudatosság nem egy dolgot jelent. 
Van, hogy attól érezzük magunkat tudatos(abb)nak, hogy tanultunk a saját magunk - vagy mások - által elkövetett hibákból. Visszatekintve sokkal felelőtlenebbnek, kevésbé tudatosnak láthatja magát például az, aki éveken át tartó, hosszú szenvedés után kezdi kiverekedni magát egy végtelennek tűnő adósságspirálból - mára teljesen elutasítva mindenfajta banki hitelt.
Álmos
Nem tudom, hogy mi volt a kiváltó ok, hogy be akartunk ülni vacsorázni, vagy a gyerekágyat vettük meg. Egybeesett a gyerekkel, és akkor nehéz kontrollálni, mert sokkal több minden kell egy háztartásba. Ez mind szép és apró lépésekben történt, mindig csak egy kicsit lejjebb.
hitel sztori
hitelfelvétel
Antal
Ott kaptam volna szabadelhasználású hitelt. Azt meg kellett volna tenni, kevesebb kört ment volna a spirál, ahol kamatból lesz másik kamat. Ha nem bűvészkedek, hanem ezt csinálom. De így alakult az életem, nem akartam, hogy a családban bárki hiányt szenvedjen bármiben.
hitel sztori
hitelfelvétel
Tudatosnak érződhet a mértékletesség, az impulzív helyett racionális(nak érzett) döntéshozás.
Dávid
Se nem jó, se nem rossz. Az élet velejárója a hitel. Mint amikor részletre veszel egy telefont. Kontroll alatt kell lennie az egésznek, tudni kell, meddig nyújtózhatunk.
hozzáállás
személyi kölcsön
hitelfelvétel
De van például kiszervezett tudatosság is: amikor abban vagyunk tudatosak, miben nem vagyunk tudatosak… és ezért megkérünk (egy megbízható, minket ismerő) valakit, hogy készítse elő számunkra a terepet. Ilyen segítőként sokkal racionálisabban, a másikat szem előtt tartva adhatunk neki tanácsot - izgalmas kérdés, hogy egy ezt a segítői szerepet vajon egy szolgáltató betöltheti-e.
Adrián
Én prezentációt is készítettem a feleségemnek, hogy melyik autónak mi az előnye, hátránya, hány csillagot kapott ilyesmi. Volt egy prezi, amit megmutattam neki. Nyilván nekem volt egy pereferencia, de végső soron neki kell tetszeni, mert ő vezeti, neki kell komfortosan érezni magát.
autó szerepe
mindset-elemek
A tudatosságot elsődlegesen a sokrétű tájékozottságon alapuló, részletes átgondoláshoz és proaktív tervezéshez kötjük. Rengeteg utánajárással rálelhetünk olyan eszközökre, segítőkre, amikkel és akikkel egyszerűbbé válik a viselkedésünk, magatartásunk, szokásaink megfigyelése, monitorozása és átalakítása - de sokszor ez megszállottsághoz, kényszerhez, vagy egyszerűen a “még ez sem elég (jó)”-érzés kialakulásához vezet.
Ábel
Az az érdekes, hogy tételesen követem a kiadásaimat, több mint 2 éve. Nemcsak azt, hogy mi volt a kerek összeg, hanem mindent leírok a blokkról és kategorizálom. De ettől függetlenül nincsen egy strukturált költési rendszerem. Inkább csak az, hogy hú már ennyit költöttem a hónapban.
kiadáskövetés
hitelfelvétel
Jakab
Sokáig írtam a kalóriát és macrókat és akkor is úgy belőttem, hogy mire van szükségem, és próbálok bennemaradni. Munkahelyi étkezdében be sem tudom lőni, nincs ott, hogy hány kalória. Ha nagyobb az adag, akkor tudom, hogy este már semmi sincs, ha kisebb, akkor be tudom lőni, de mivel nem tudom, olyan mint egy fekete doboz. Kalóriaszámolást van, amikor csinálom, van amikor nem. Amikor úgy érzem, hogy elcsúsznak a dolgok, akkor újra elkezdem.  
egészségtudatosság
hozzáállás
"tudatos" étkezés
Tudatosságunk vélt hiányosságai könnyen okoznak frusztrációt, szorongást, szégyent. Ezeket az érzeteket belsővé tehetjük, hogy aztán szép lassan képtelennek érezzük magunkat az életünk (egyes területei) feletti kontroll átvételében, vagy besokallhatunk és egyszerűen lemondunk arról, hogy valaha is elérjük a vágyott tudatossági szintet.
A vélt és a vágyott tudatosságunk közti szakadék mértéke egyénenként különböző (ahogy a skálák végpontjai sem általánosan meghatározhatóak) - ezért, ahogy nincs egyfajta “jó” ügyfélélmény, nem létezik egyfajta tudatosság sem. 
Ha szegmentáltan, a hasonló célokat kitűzők vágyainak elérhetőségre optimalizálva tervezünk szolgáltatásokat, elkerülhetjük, hogy a felhasználók a tudatosságuk hiányából adódó rossz érzéseket a hozzánk (termékünkhöz, folyamatunkhoz, márkánkhoz, stb.) kössék.
-----------------
Az itt szereplő idézetek szószerinti leiratok, de mivel a beszélgetéseket mindig anonimizáljuk, interjúalanyaink neveit mindenhol megváltoztattuk és minden olyan kijelentést, amitől beazonosítható, ki beszélt, kivettünk az idézetből. 
Nov 17, 2022
wanna dig deeper?
Subscribe to our newsletter